Exposities

Tentoonstelling
“Op de weg van Anne Frank – Getuigen langs het spoor”

Ausstellungen_Titelbild

107.000 mensen, waaronder Joden, Sinti en Roma werden in kamp Westerbork geïnterneerd. Slechts 5000 mensen overleefden de deportaties, terwijl 102.000 mensen, die vanuit kamp Westerbork naar het ‘Oosten’ op transport gingen, de dood vonden.

Getuigen van de Tweede Wereldoorlog zijn niet alleen diegenen die de deportaties door de Duitse bezetter overleefden. Mensen die opgroeiden nabij het spoor waarover de gedeporteerden vervoerd werden, hebben die gebeurtenissen vaak nog vers in hun geheugen. Ze raapten afscheidsbriefjes op die uit rijdende en stilstaande wagons werden gegooid en vingen een glimp op van mensen die in de veewagons vervoerd werden. Indrukwekkende beelden voor deze ‘stille getuigen’, die toen nog kinderen waren.

Voor de reizende tentoonstelling Getuigen langs het spoor zijn deze herinneringen vastgelegd op film. Zestien Nederlandse en Duitse omstanders van het spoortraject, dat vanaf Westerbork via Winschoten naar Leer (DE) liep en daarna verder naar het Oosten, werden geïnterviewd. Historische foto’s laten de stations zien op dat traject en geven een blik op de toenmalige Joodse gemeenschap in die regio. In de tentoonstelling vertellen de zestien omstanders hun verhaal. Zij zijn geportretteerd door fotograaf Sake Elzinga.

Getuigen langs het spoor maakt deel uit van het grensoverschrijdende project Op de weg van Anne Frank, een internationale samenwerking tussen Duitse en Nederlandse partners. Met project wordt de gezamenlijke geschiedenis van de deportatie van mensen uit kamp Westerbork naar concentratie- en vernietigingskampen Auschwitz en Sobibor gedurende de Tweede Wereldoorlog onder de aandacht gebracht.

Het project bestaat uit vier delen: de restauratie van de 102.000 Stenen, markeringen langs het spoortracé van kamp Westerbork naar Leer, het vastleggen van verhalen van omstanders en de expositie Getuigen langs het spoor. De tentoonstelling met foto’s en filmfragmenten geeft een verslag van de verschillende facetten van het project Op de weg van Anne Frank.

Plan van de expositie

DATA
Linie

13 july 2014 (tentoonstelling opening), 14 july – 03 augustus 2014 in Leer
→ Terugblik (ca. 500 bezoekers)

10 september – 27 september 2014 in Assen
→ Terugblik (ca. 500 bezoekers)

01 october – 15 october 2014 in Weener
→ Terugblik (ca. 500 bezoekers)

18 october – 01 november 2014 in Winschoten
→ Terugblik (ca. 900 bezoekers)

09 november 2014 – 05 januari 2015 in Hooghalen
→ Terugblik

07 februari – 05 april 2015 in Zuidbroek

Het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum- NL 9636 BA Zuidbroek, Stationsstraat 5

11 april – 31 mei 2015 in Emmen

Centrum voor Beeldende Kunst, De Fabriek – NL 7812 BG Emmen, Ermerweg 88b

Uitnodiging voor het expositie

Ausstellungen_Einladung

Doris Ricci auf der Ausstellungseröffnung in Leer am 13.07.2014

Een bijzonder element in de expositie zijn de kunstwerken van Doris Ricci (foto), die als ‘burgerarbeiter’ werkt aan de restauratie van de 102.000 Stenen. Zij raakte hierdoor zo geïnspireerd dat zij dit vertaald heeft naar een aantal stalen sculpturen.

Franz Marheineke

Openingstoespraak (→PDF) bij de tentoonstelling “Op de weg van Anne Frank – Getuigen langs het spoor” in Leer en Weener van Franz Marheineke (→ ooggetuigen interview).

Video post van RTV LOGO op de expositie in Winschoten.

“Het internationale project ‘Op de weg van Anne Frank’ heeft als doel gezamenlijk een actieve omgang met de geschiedenis van de deportatie van de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog te bevorderen en deze onder de aandacht van een breed publiek te brengen.”

Gepost op za 25-10-2014 (→RTV LOGO)

Mede mogelijk gemaakt door


Het project "Op de weg van Anne Frank 'is voltooid.
Deze website documenteert het projectwerk en presenteert de resultaten aan het publiek.