Herinneringscentrum

Tegen het vergeten…

2Westerbork-650x250

Het in 1983 geopende Nederlandse Herinneringscentrum Kamp Westerbork ligt midden in de bosrijke omgeving van het voormalige doorgangskamp Westerbork.

Het centrum ligt bij Hooghalen, 10 kilometer ten noorden van het dorp Westerbork. Een tentoonstelling laat ons niet alleen de geschiedenis van het kamp en de gevangenen zien, maar Herinneringscentrum Kamp Westerbork laat vooral de verbindingen zien tussen het verleden en het heden.

Op het voormalig kampterrein, ongeveer 2,7 kilometer gelegen nabij het Herinneringscentrum, markeren driehoekige stenen de posities waar de barakken stonden en ook het verloop van de spoorlijn. Op de voormalige appelplaats bevindt zich het monument met de 102.000 stenen dat op initiatief van gewezen gevangenen van het Kamp Westerbork is opgericht. Iedere steen staat symbool voor één mens die uit het kamp Westerbork naar de vernietigingskampen is gebracht en daar werd vermoord.

Het museum en het kampterrein zijn met elkaar verbonden door een educatieve wandelroute. Fietsend is het kampterrein te bereiken via de geasfalteerde toegangsweg. Het is niet toegestaan met een bus, auto of motor naar het kampterrein te rijden. Wel is er een een pendelbus tussen Herinneringscentrum en het kampterrein, die de gehele dag rijdt.

Linie

 

Actief, al meer dan 30 jaar

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork zet zich in om de geschiedenis van het voormalig kamp Westerbork actief onder de aandacht te brengen. Om mensen bewust te maken, tot nadenken te stemmen en om hen een plek te bieden waar kan worden herinnerd en herdacht. Hoe het Herinneringscentrum dit doet, al meer dan 30 jaar, kunt u hier zien.

Linie

 

Toegangsweg

Auto

Per auto is het museum bereikbaar via de snelweg A28. Komt u uit de richting Utrecht / Zwolle, dan neemt u bij Beilen afslag 31 richting Westerbork. Na het verlaten van de snelweg volgt u de borden richting Hooghalen. Vanaf de volgende afslag staat het Voormalig kamp Westerbork aangegeven.
Komt u uit de richting Groningen, dan neemt u bij Assen de afslag Assen-Zuid. Na het verlaten van de snelweg volgt u borden richting Hooghalen. Vanaf de ringweg van Assen wordt het Voormalig kamp Westerbork aangegeven.

Openbaar vervoer

Trein: Wanneer u een deel van uw route naar het Herinneringscentrum Kamp Westerbork aflegt per trein, kunt u uitstappen op station Assen of Beilen. Laatstgenoemd station is alleen per stoptrein bereikbaar. Kijk voor reisplanning, prijzen, vertrek – en aankomsttijden op www.ns.nl

Bus: Vanaf Beilen en Assen kunt u buslijn 23 nemen om in het centrum van Hooghalen te komen. Deze rit duurt zo’n 13 minuten. Houdt u er rekening mee dat u vanaf hier ca. 2 km oostwaarts moet lopen om uw bestemming te bereiken. Er kan helaas GEEN vervoersservice geboden worden over deze afstand.

Linie

 

05-logo w'bork 2011-PMS281+260

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Oosthalen 8, 9414 TG Hooghalen
Telefon +31  593 – 592600
Fax +31  593 – 592546

Web www.kampwesterbork.nl
E-Mail info@kampwesterbork.nl

Openingstijden

Openingstijden
Ma t/m vrij 10.00 – 17.00 uur
Za en zo 13.00 – 17.00 uur
Za en zo van apr tot sept 11.00 – 17.00 uur
4 mei 10.00 – 19.00 uur
Feestdagen 11.00 – 17.00 uur
Tweede Kerstdag 13.00 – 17.00 uur.

 

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork is gesloten op 25 en 31 december, 1 januari en in de periode van 7 t/m 25 januari 2013.

Linie

Mede mogelijk gemaakt door


Het project "Op de weg van Anne Frank 'is voltooid.
Deze website documenteert het projectwerk en presenteert de resultaten aan het publiek.