Een kort overzicht…
Herinneringscentrum Kamp Westerbork en het Zentrum für Arbeit in Leer/Ostfriesland hebben sinds 2010 een grensoverschrijdende samenwerking. Langdurig werkloze jongeren hebben reeds geholpen bij het conserveren van de historische barak waarin onder andere Anne Frank in 1944 in Westerbork was ondergebracht. Deze en andere werkzaamheden in Westerbork werden door het reïntegratiebedrijf Arbeitskreis Schule Rhauderfehn vakkundig begeleid.
Het project „Op de weg van Anne Frank“ is een versteviging van de samenwerking tussen de Landkreis Leer, de Arbeitskreis Schule, de gemeente Oldambt en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De Nederlandse en Duitse projectpartners hebben als doel gezamelijk een actieve omgang met de geschiedenis van de deportatie van de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog te bevorderen en deze onder de aandacht van een breed publiek te brengen.
Over het algemeen, het project bestond uit vier delen, die werden gerealiseerd binnen de termijn van drie jaar tot en met 30 april 2015.
1. Restauratie van „De 102.000 stenen“
Op het voormalige kampterrein van het doorgangskamp in Westerbork restaureren Duitse en Nederlandse langdurig werklozen het monument van de 102.000 stenen. Tod eind juni 2014 zijn er door acht Duitse en vijf Nederlandse deelnemers 92.130 stenen gerestaureerd. Op 8 december 2014 werd het werk officieel succesvol afgerond. De reacties van bezoekers van de buitenruimte van Kamp Westerbork zijn positief.
2. Ooggetuigen
Ooggetuigen die de deportatie van de mensen vanuit kamp Westerbork naar de concentratiekampen hebben gezien, vertellen voor de camera over hun indrukken van de gebeurtenissen uit die tijd en over hun persoonlijke belevenissen. De montages van de omstander getuigen interviews op de website van “Op de Weg van Anne Frank” ziijn in het Engels, Duits en Nederlands te lezen. Daarnaast zijn de interviews ook op You Tube terug te vinden met Duitse of Nederlandse vertaling. In samenhang hiermee wordt door leerlingen van Teletta-Groß-Gymnasium Leer onder leiding van mevrouw Lax een brochure onder de naam “Spurensuche entlang der Gleise” gemaakt. Fragmenten uit de interviews worden hierin verwerkt. Het zal in een oplage van 3000 exemplaren onder scholen en instituten in Landkreis Leer worden verspreid. Het onderzoek en de beschrijving van de “Stille Zeugen” maakt een onderdeel uit van de gesprekken met de getuigen in de regio.
3. Exposities
Er wordt een expositie ontwikkelt die in Nederland en in Duitsland zal werden tentoongesteld. Hierin wordt de tocht van Joodse gevangenen van Westerbork naar het oosten verbeeld en visueel verbonden met andere activiteiten binnen het project. In de tentoonstelling die in Duitsland en in Nederland te zien is geweest was het mogelijk op een interactieve manier de interviews te zien. De verschillende locaties waar de expositie heeft gestaan zijn op de website terug te vinden. Naast de interviews kunnen ook de beeldhouwwerken van Doris Ricci worden gezien. Geïnspireerd door de restauratiewerkzaamheden laat haar werk verschillende aspecten van de Jodenvervolging en deportatie vanuit kamp Westerbork zien.
4. Markeringen langs de spoor
Markeringen langs de voormalige spoorlijn vanuit kamp Westerbork naar de concentratiekampen houden de herinneringen aan de historische gebeurtenissen voor het publiek levend. Op 18 maart 2015 bedraagt de gedenktekens in Weener, Leer en Bunde werden gepresenteerd aan het publiek. Op 2 april 2015 werden de steles in Winschoten, Zuidbroek, Nieuweschans en Hoogezand / Sappemeer onthuld.