Betrokkenen bij het project

De betrokkenen over het project…

Projectdragers:

Bramlage01„Het grensoverschrijdend project is een unieke gelegenheid om in Duits-Nederlandse samenwerking de geschiedenis van de deportatie van de Joodse burgers tijdens het nazi-regime te herdenken, te verwerken en het in de maatschappij een passende plaats te geven.”

Bernhard Bramlage
Landrat – Landkreis Leer

Linie

Pieter_Smit_casual„Door mee te werken aan het project Op de weg van Anne Frank dragen de gemeente Oldambt en haar inwoners letterlijk en figuurlijk een steentje bij aan het vergroten van de bewustwording over het lot dat de Joden in de holocaust hebben ondergaan. Ik ben er trots op dat wij vanuit Oldambt aan dit project mogen meewerken. Dat we dit met onze Duitse samenwerkingspartners doen maakt het project in mijn ogen extra bijzonder.”

Pieter Smit
Burgemeester – Gemeente Oldambt

Linie

Dirk-Mulder,-maart-2013„Als er een woord is dat wezenlijk is voor het project, dan is dat wel ‘ontmoeting’. In de eerste plaats die met de geschiedenis van de Jodenvervolging, niet alleen in eigen land maar ook bij de buren. Maar het is ook de samenwerking tussen Duitse en Nederlandse partners en die tussen Nederlandse en Duitse werkzoekenden. En het is het contact en de uitwisseling tussen de uitvoerders van de renovatie van de 102.000 stenen en de bezoekers op het terrein van kamp Westerbork. En zo wordt in gezamenlijkheid actuele betekenis gegeven aan een verleden dat blijvende sporen in Europa heeft getrokken.”

Dirk Mulder
Directeur – Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Linie

Stuurgroep:

20130425-Westerbork-AufdemWegvonAnneFrank_015„Als Duitsers en Nederlanders schouder aan schouder het monument van Westerbork restaureren, als Nederlanders Duitse ooggetuigen interviewen over de gebeurtenissen tijdens de deportatie en als Duitsers en Nederlanders samen gedenkpanelen op de stations installeren dan begrijpen en accepteren we elkaar en nemen we elkaar als mens daadwerkelijk waar – onafhankelijk van afkomst, nationaliteit en verleden.”

Monika Fricke
Projectleidster – Zentrum für Arbeit / Jobcenter des Landkreises Leer

Linie

Thea Gielleit„Toen we werden benaderd door onze Oosterburen om mee te werken aan de restauratie van het monument in Westerbork, was er geen enkele twijfel. We kunnen op deze manier de goede samenwerking nog meer versterken. Een andere en net zo belangrijke reden om mee te werken aan het project `Op de weg van Anne Frank’ heeft een historisch karakter. In de Tweede Wereldoorlog woonden in Winschoten procentueel gezien, na Amsterdam, de meeste Joden.”

Thea Gielleit
Gemeente Oldambt

Linie

EllenvanderWaerden-Westerbork„Voor mij betekent het project Op de weg van Anne Frank een reis die we met elkaar maken. Van het verleden naar het heden, en weer terug. We kennen het verleden en we ervaren het heden. Ik hoop dat die kennis en die ervaringen onze toekomst tot een betere maakt.”

Ellen van der Waerden
Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Linie

BenBrink„De zichtbare en onzichtbare regionale bindingen en verbindingen die we zowel in het heden als in het verleden met elkaar delen geven ons een identiteit. Deze bindingen en verbindingen zichtbaar maken in een grensoverschrijdend project opent veel nieuwe deuren voor het gemeenschappelijk en individueel samenleven.”

Ben Brink
Landkreis Leer

Linie

AnkeWessels„De gruweldaden van het nazi-regime kunnen niet meer ongedaan worden gemaakt. Daarom is het ook zo belangrijk deze gebeurtenissen voor het nageslacht vast te leggen en voor het publiek toegankelijk te maken. De grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland en Duitsland onderstreept het belang van dit project. In onze maatschappij is geen plaats voor mensenverachtend gedachtengoed in welke vorm dan ook en mag ook nooit meer een plaats krijgen – Nie wieder.“

Anke Wessels
Landkreis Leer

Linie

HelmutFennen„Het is voor de Arbeitskreis Schule Rhauderfehn e.V. een grote eer met Duitse en Nederlandse langdurig werklozen gemeenschappelijk het monument van de 102.000 stenen te restaureren. Zo kunnen we een bijdrage leveren aan de herinnering aan de slachtoffers van Kamp Westerbork en ervoor helpen zorgen dat de gruweldaden van het nazi-regime niet worden vergeten.
Wij bedanken de Nederlanders voor het vertrouwen in ons en wensen iedereen een voorspoedig verloop van het project.”

Helmut Fennen
AKSR – Arbeitskreis Schule Rhauderfehn e.V.

Linie

 

Projectmedewerkers:

SONY DSC„Als directe buren ist het voor ons een grote eer gemeenschappelijk deel uit maken van zo´n politiek en cultuurhistorisch belangrijk onderwerp. De Duits-Nederlandse samenwerking is een boeiende uitdaging waarbij het onderlinge respect een hele grote rol speelt. We leren allemaal heel erg veel van elkaar.”

Holger Weers
AKSR – Arbeitskreis Schule Rhauderfehn e.V.
Leidinggevende Duitse groep

Buergerarbeiter
Zijn trots op onze samenwerking!
Linie

SakeElzinga„Mijn naam is Sake Elzinga (1959), fotograaf. En al 30 jaar betrokken als fotograaf bij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Tevens werkzaam geweest met Willem Vugteveen met projecten op het gebied van reïntegratie in Nederland en Duitsland. Deze combinatie en ervaring leidde ondermeer tot deelname aan het project , Op de weg van Anne Frank. Een project waarin ik elke keer weer zie wat samenwerking en begrip geeft aan inzichten. Waardoor grenzen wegvallen en vriendschappen ontstaan.”

Sake Elzinga
Fotograaf

Linie

Job__0014„Mijn betrokkenheid bij het project “op de weg van Anne Frank” zie ik voor mezelf als een markering van het schrijven van een nieuwe gezamenlijke geschiedenis. Deze samenwerking hadden mijn ouders voor onmogelijk gehouden maar het gebeurt nu wel. Trots ben ik erop dat ik aan mijn kinderen kan laten zien  dat het  de moeite waard is om te vergeven maar niet om te vergeten.”

Willem Vugteveen
Begeleiding werkgroep

 

 

 

Mede mogelijk gemaakt door


Het project "Op de weg van Anne Frank 'is voltooid.
Deze website documenteert het projectwerk en presenteert de resultaten aan het publiek.