Officiële release van de stelae

Officiële onthulling van de steles in Leer, Weener en Bunde op 18 mei 2015 op het station in Weener

De vierde en laatste deel van het project “Op de weg van Anne Frank ‘had het doel om interactieve gedenktekens langs de voormalige deportatie lijn tussen Kamp Westerbork naar Leer realiseren. Nu dit werk is ook voltooid. Op 18 maart 2015 bedraagt de gedenktekens in Weener, Leer en Bunde werden gepresenteerd aan het publiek.

De officiële onthulling van de eerste steles werd gehouden op station Weener (Duitsland). Onder andere de Landrat van de Landkreis Leer Bernhard Bramlage, de burgemeester van de Gemeente Oldampt Pieter Smit, directeur van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork Dirk Mulder en de burgemeesters van de gemeente Bunde Gerald Sap en de stad Weener Ludwig Sonnenberg, alsook de burgemeester van de stad Leer Beatrix Kuhl waren aanwezig.

Die Entwicklung der interaktiven Mahnmale ist ein Teilprojekt unserer grenzübergreifenden Zusammenarbeit im Rahmen des Projektes „Auf dem Weg von Anne Frank“. Dieses grenzübergreifende Projekt ist in dieser Form einmalig, da es sich bewusst mit den Geschehnissen in der Deutsch-Niederländischen Grenzregion während des Zweiten Weltkrieges auseinandersetzt.
[…] Nach einer fast dreijährigen Laufzeit schließen wir unser Projekt, heute mit der Freigabe der Stelen ab und ich möchte allen herzlich danken, die bei der Entwicklung, Umsetzung und Realisierung des Projektes geholfen haben.
[...] Die Mahnmale sind auf deutscher Seite in Leer, Weener und Bunde und auf niederländischer Seite in Winschoten, Nieuweschans, Zuidbroek und Hoogezand/Sappemeer zu finden. Über einen QR-Code erhalten Sie Zugang zu den Daten, der Menschen, die auf der Stele zu sehen sind. Die Postkarten werden lesbar gemacht und es werden die historischen Ansichten der bereits genannten Bahnhöfe gezeigt. Die Mahnmale erinnern zukünftig nicht nur an die Schicksale der vergangenen Tage, sondern bieten der Öffentlichkeit nachhaltige sowie aktuelle Aufbereitung des Geschehenen.
(Bernhard Bramlage,Landrat van de Landkreis Leer, 18 mei 2015, Weener, Duitsland)

Het evenement vond de sluiting op een thee receptie aangeboden in het plaatselijke museum in Weener.
Op 2 april 2015 zal de steles in Winschoten, Zuidbroek, Nieuweschans en Hoogezand / Sappemeer worden onthuld.

Franz Marheineke

Speken (→PDF, Duits) tot de officiële onthulling van de steles van Franz Marheineke (→ ooggetuigen interview).

Informatiebrochure (→PDF, Duits) voor de onthulling van de gedenktekens op 18 maart 2015

Mede mogelijk gemaakt door


Het project "Op de weg van Anne Frank 'is voltooid.
Deze website documenteert het projectwerk en presenteert de resultaten aan het publiek.